top of page

Ergen Danışmanlığı

Ergenler ne tam çocuktur ne de tam yetişkin. Ergenlik bir geçiş sürecidir. Bu süreç, insanın çocukluktan çıktığı ve yetişkinliğe adım adım yaklaştığı fiziksel, bilişsel ve ruhsal değişimlerin yoğun olarak yaşandığı bir dönemdir. Bir yandan hala size bağlı bir yandan da sizden bağımsızlaşmaya çalışan ergen bireylerin bu süreçte kim olduklarını ve kim olmak istediklerini anlayıp, bağımsız bir şekilde yetişkinliğe geçmesi beklenir. Fakat tüm bu değişimler ve bağımsızlık arayışı birçok zaman çatışmalara da sebep olabilir. Sağlıklı bir ergenliğin geçirilmesi, çocuğunuzun yetişkinlikte kendine yeten ve karar alabilen bireyler olması açısından oldukça önemlidir. Ergenlikte yaşanan tüm bedensel, bilişsel ve ruhsal değişiklikler duygusal iniş çıkışlara sebep verebilir. Ayrıca aile, okul ve çevresel faktörlerden kaynaklı durumlar hem ergen çocuğunuz hem de sizin için zorlayıcı olabilir. Genç olmak, büyümek çok umutlu bir süreçtir. Bununla birlikte, yaşadığımız koşullarda ergen olmak ve yolunu bulmak çok da kolay değil. İçinde bulunduğumuz dünya bir sürü yeni kural, hızlı teknoloji ve farklı çevresel faktörleri getirmektedir. Ergenlikte yaşanan her problem terapi desteği gerektirmez ama baş edilmesi zor durumlarda profesyonel bir destek alınması bu sürecin daha sağlıklı geçmesine büyük katkıda bulunabilir.

Tüm bireyler biricik, farklı ve her ergen kendine özeldir. Bu yüzden terapiye başlamadan önce  yaşanan problem ergen bireyin fiziksel, bilişsel ve ruhsal sağlığı ve diğer çevresel faktörler ile birlikte değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra gerekli görüldüğü takdirde terapi sürecine başlanır.

Ergenlerle bireysel çalışma çocuklarla karşılaştırıldığında daha farklıdır. Bu süreçler gerekli görüldüğünde aile ile işbirliği içinde devam eden çalışmalar olsa da ergen odaklı olarak devam eder.

 

Birçok konu terapinin alanına girer. Ergenlerle bireysel terapide sıklıkla çalışılan konular arasında aşağıdakileri sayabiliriz:

* Teknoloji bağımlılığı

* Oyun bağımlılığı

* Akran zorbalığı

* Okulda yaşanan problemler

* Konsantrasyonda yaşanan zorluklar

* Öfke Problemleri

* Uyku problemleri

* Sosyal ilişkilerde yaşanan sıkıntılar (arkadaş edinememe, çatışmalı ilişkiler gibi)

* Depresyon

* Kaygı bozukluklukları

* Sınav kaygısı

* Travmatik yaşantılar

* Yas

* Boşanma

* Ergende cinsellik

* Aile içi iletişim ve çatışma

* Korkular

* Tırnak yeme

* Saç koparma

* Riskli davranışlar

* Kendine zarar veren davranışlar

* Çevreye zarar veren davranışlar

* Yeme problemleri

* Özgüven problemleri

bottom of page